Mononatriumglutamat vs Bullar av stål (danskt bakprogram)

* Skulle kanske förklara min asterix i förra inlägget.

Har nästan avslutat (läser om alla E-nr just nu) "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson tryckt 2008, som handlar om vad det egentligen är i den mat vi köper. Det finns många tillsatser, bl a umami/mononatriumglutamat/E 621 som är en av tre mycket vanliga smakförstärkare och som borde vara en onödig tillsats om bra råvaror och produktion använts.

Bröd är en annan produkt med mycket tillsatser (konserverings-, förtjocknings-, emulgerings-, surhetsreglerande medel, stärkelse och maltodextrin mm) och i regel "ingen" jästid (smak utvecklas i jäsprocessen) och man får leta länge för att hitta ett anständigt bröd med kort innehållsförteckning. Mjölbehandlingsmedel/askorbinsyra försvinner under gräddningen men gör att brödet ser större ut än det annars skulle gjort. Bake-off/butiksbakat bröd kan var ett år gammalt innan det gräddas, hur gott det än må dofta när gräddningen är klar. Där finns extra många tillsatser.
Kort produktionstid och lång hylltid är det generella mottot i matindustrin. Även vanligt mjöl från t ex Kungsörnen innehåller oftast mjölbehandlingsmedel, vitamin B1, B2, B6 och niacin(B3). Kungsörnens fullkornsmjöl och Saltå Kvarns stenmalda mjöl är fria från tillsatser, de behövs inte då en stor del av eller hela vetekornet ingår.

Boken tar upp både historik runt mat och hur den görs, och vad man bör tänka på om man vill slippa tillsatser. Det kostar kanske (ja) lite mer, men det kan det kanske vara värt.
Numer försöker jag baka eget bröd och köpa närodlat och ekologiska produkter när jag har möjlighet, och jösses vad jag läser innehållsförteckningar och slänger tillbaka många produkter på hyllan igen!

* * * * *

Brödet i förra inlägget är mycket praktiskt och kan väl sägas varmjäsa i ugnen när det gräddas under flera timmars tid. Annars finns det många tips och mycket kunskap i Camilla Plums danska bakprogram Bullar av stål som sänts på SVT i ett par omgångar senaste året. Tyvärr har de inte rättigheter att visa programmen på webben.

Men här är en länk till den danska televisionens hemsida där man kan se alla sex avsnitten. Del 2 ligger visserligen före del 1, scrolla ner i menyn till höger "Se udsendelser". Man får koncentrera sig lite förstås! på danska utan textning:

http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/boller+af+staal/index.htm


 
(...kände mig nästan som henne när jag bakade... haha)

Här står lite om de olika avsnitten:
Udsendelse 1 - Æltning
Udsendelse 2 - Hvedesorter
Udsendelse 3 - Hævemetoder
Udsendelse 4 - Brød i mad
Udsendelse 5 - Rugbrød
Udsendelse 6 - Festbrød


Här kan du hitta recepten på svenska!:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=105925


   ♥   Lycka till om du väljer att baka eget bröd :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0