Kakao, grovt rågmjöl och rågsikt

Bakade trots allt lite nu under våren(? om det nu kan kallas för vår, iskallt är vad det är...), och tänkte dela med mig av lite recept, både på ett par favoritkakor sedan barnsben, rediga bonnakringlor och ett bröd som är lättbakat.

STRÖSSELKAKOR eller Kärleksmums (står som Skurna chokladkakor i mammas handskrivna häfte)
men vi kallade de alltid strösselkakor eftersom vi hade blandströssel (olika färger) på. Nu senast hade jag kokos i inte alltför stor mängd och lite kahlua-blandat kaffe i glasyren då kaffet var frystorkat och ej särskilt gott.

Rör ihop
2 ägg
2 kkp socker (kaffekoppar, en kkp är ung. 1,5 dl)
1 kkp mjölk
3 kkp mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
1 msk cacao
och tillsätt till sist
150 g smält margarin [eller smör om man vill slippa tillsatser ;)*]

Häll denna smet i en långpanna [eller en något mindre form] och grädda den i 200-250° [ca 12-13 minuter]. Tag ut den och lägg den på ett smörpapper [eller låt vara kvar i pannan].

Rör ihop
2 hg florsocker (~3,35 dl!)
4 msk smält smör (~50 g)
5 msk kallt kaffe [eller en blandning med kaffelikör]
1 msk cacao
2 tsk vaniljsocker [gör gärna själv för att slippa tillsatta smakämnen* - lägg urskrapad vaniljstång i socker]

Denna smet smörjes på kakan medan kakan är het [eller i a f innan den svalnat].

Kokos eller strössel
strös över kakan. Skäres när den kallnat. Går mkt bra att frysa :).


RULLTÅRTA MED CHOKLADSMÖRKRÄM (står som Evas bruna rulltårta på mammas kopia)
Den rulltårta som oftast gjordes. Annars var det fyllning av äppelmos eller röd sylt. Och så får man en äggvita över att göra maräng av (blir ganska många faktiskt).

Chokladkräm
50 gr smör
1 1/2 dl florsocker
2 msk cacao
1 äggula

Rulltårta
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

250° 5-6 min

Receptet är kort ;). Här hur man gör om man har svårt att tyda det.

Vispa ägg och socker pösigt till smeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta/rör i till en jämn smet. Häll upp i bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen. Håll koll!

Sockra bakplåtspapper att stjälpa upp kakan på.
Rör ihop smöret med övriga ingredienser till krämen (helst innan kakan i ugnen är klar).

Stjälp upp kakan och dra försiktigt av papperet. Ta hjälp av kallt vatten och en bakpensel. Låt papperet ligga löst på kakan tills den svalnat något. Klicka sedan ut krämen och bred försiktigt ut den jämnt över kakan. Rulla ihop och linda in i papperet och handduk. Låt svalna och lägg i kylen. Går ypperligt att frysa (och kan vara minst lika god att äta i halvfryst format).


KRINGLOR
Jag fick ut ca 32 stycken och gräddade i 200-250° ca 10 minuter. Vet egentligen inte om smöret ska smältas eller vara rumsvarmt. Jag smälte det och lät det svalna (100 g).

3 dl grädde
1 hg margarin [eller smör]
1/2-1 kkp socker (0,7-1½ dl; jag använde ung. 1,25 dl)
1 msk hjorthornsalt
1 ägg
1 kkp grovt rågmjöl (1,5 dl)
vetemjöl [ganska mycket]

Blanda, baka ut, lägg på plåt, grädda. Ät och njut! Gärna med smör och ost :P


KÄTTYS BRÖD med farmorskänsla (vi fick det på ett knytkalas med kyrkokören nyligen)
Smidigt att baka, behöver bara jäsa en halvtimma, och när det väl fått färg i ugnen kan man glömma bort det och gå hemifrån om man vill.

Grundrecept
50 g jäst
7 dl vatten
salt och sirap (uppskattningsvis ca 1 msk och ½-1 dl)
rågsikt till en formbar men inte alltför hård deg

Värm vattnet till fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vattnet, slå på resten tillsammans med kryddor samt mjölet lite i taget. Arbeta antingen i en assistent eller för hand (slå degen ca 10 minuter så den blir ordentligt arbetad). Baka ut till förslagsvis två runda höga bröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 30 minuter under handduk.
Sätt in i 250° ugn, nedre delen, i ca 10 minuter eller något längre (max 15) till gyllenbrun färg. Slå av värmen och låt stå kvar tills ugnen kallnat (t ex över natten). Sprödvärm ev. det bröd du ska äta så det känns riktigt nybakat.

Vill man använda torrjäst behöver bröden jäsa 60 minuter på plåten.

Byt gärna ut mjöl mot andra blandningar och frukt/nötter/frön/apelsinskal etc. och tillsätt brödkryddor om du vill ha det. Se bara till att ca hälften av de torra ingredienserna är vetemjöl så det kan jäsa.

   ♥  Smaklig "spis"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0