Förfalskning (Soppa med pumpa?)

I höstas tänkte jag göra pumpasoppa till Alla helgons dag... men inte hittade jag någon pumpa som jag vågade mig på inte, och inget recept heller. Så jag fick improvisera; plockade ihop morötter för färgen och lite vitkål för att runda av soppan något. Antalet morötter nedan är osäkert, mitt minne är inte riktigt som det borde, men de var ganska många - soppan ska ju bli orangegul.

Fejkad pumpasoppa till Alla Helgons Dag/Halloween

olja (gärna raps el oliv)

4-5 morötter (det var sex ganska små morötter kvar i påsen à 1 kg?)

1 gul lök

2 potatisar

1-2 normalstora palsternackor

knappt ¼ litet vitkålshuvud

grönsaksbuljong, ev hönsbuljong (tärning, pasta el fond)

salt och peppar


♦ Dela grönsakerna i bitar och strimla vitkålen. Fräs i lite olja och koka i buljong tills allt är mjukt. Mixa till en slät ljust orange soppa. Smaka av med salt och peppar.


   ♥   Servera med nybakade baguetter med smör och gärna en Innis & Gunn (11447), en ljus fatlagrad ale med smörig känsla, samt kallt vatten att dricka.


    !   Tror det blir gott att lägga till lite majs i soppan. Min pappa hade gärna sett några halverade körsbärstomater garnera hans tallrik.

Mysig mild grönsakssoppa

Dagen före Alla ♥ Dag gjorde jag en redd grönsakssoppa som blev mycket god enligt mig
Här är den:)

Redd fredagsmys-soppa på grönsaker med blomkål  
lite olja (gärna oliv el raps)

2 morötter i halvtjocka skivor

1 liten gul lök eller annan lök efter eget tycke

2 potatisar i lagom stora bitar

hönsbuljong och grönsaksbuljong (tärning, pasta el fond), relativt stark och god i smaken


fryst blomkål i mindre bitar

lite salt och vitpeppar, ev. några korn råströsocker

minimat el något gräddliknande, ca 1,5 dl (⅔-dels förp)

en liten skvätt mjölk

frysta ärter, ca 2 msk (så de syns men inte tar över)

lite frysta italienska örter


♦ Fräs färska grönsaker i lite olja, häll på buljong (vatten och tärning/pasta/fond) så det täcker och lite till. Dela sönder blomkålen något och lägg i. Salta och peppra. Låt koka en liten stund. Häll på det gräddiga/mjölkiga och ärtorna samt dofta över lite italienska örter. Koka tills klart, gärna lite motstånd/spänst kvar i grönsakerna, så de känns nyskördade.


   ♥   Servera med ett gott bröd eller knäckebröd med smör. Tror Innis & Gunn (11447), en ljus ale lagrad på whiskyfat, med sin ganska oljiga/smöriga stil skulle passa bra till soppan, den var fantastiskt god till min s k fejkade pumpasoppa (mixad ljust orange grönsakssoppa). Kanske ett gott te, varmt eller kallt, vore gott till?


    !   Avsluta gärna med chokladpudding/mousse med grädde/glass eller grädde och vaniljsås. Det är alltid gott.


Recept med kyld näsa (Fiskgratäng À la ♥ Dag)

Tänkte jag skulle dela med mig av några recept som tillkommit under senaste månaderna. Den kylda näsan sitter på mig, och ska så förbli. Vi har haft ett hål i ytterväggen på jobbet hela förmiddagen när ett stort fönster skulle bli en dörr och del av en vägg, så näsa och fingertoppar har frusit lite idag (även om det faktiskt lyckligt nog var en relativt mild dag idag).

Åter till recepten :)

Hade mycket fisk i frysen (och inte så mycket annat "köttigt"), så till Alla hjärtans dag blev det fiskgratäng:

Vår egen fiskgratäng med potatismos och italienska kryddor

♦ Koka potatis (helst mjölig, king edward t ex) i mindre bitar tills den är klar. Häll av och gör potatismos enligt eget tycke och smak, gärna luftigt men inte för löst. Jag brukar köra med elvispen i potatisen tills den är sönderdelad, sedan så lite som möjligt när smör och mjölk och salt/peppar/lite socker åker i (det räcker t o m att röra med en sked mot slutet). Moset bör vara klart ungefär samtidigt som fiskens första 15 min. och såsen är klara. Moset ska in i ugnen senare, om man vill kan man ha i en äggula för att få fastare toppar.

1 paket Alaska pollock

salt och olja

♦ Skär halvtinad pollock (eller annat fiskblock) i skivor och lägg i form med olja under fisken. Salta. Täck med aluminiumfolie och ställ mitt i ugnen i 225o i ca 15 min. Höj värmen till 250o när du tar ut fisken.


margarin

(mycket) finhackad lök

mjöl

mjölk och grädde/minimat/liknande

frysta italienska örter (ca 1 msk)

citron, saft

riven ost

♦ Gör en sås genom att fräsa margarin med lök en liten stund, ta av från värmen: strö över mjöl och rör runt. Späd med mjölk och fortsätt röra. Ställ tillbaka på värmen, strö över italienska örter, koka upp och späd med något gräddliknande. Smaka av med salt, vitpeppar och ev. citronpeppar.


♦ Häll av fiskspadet om det har blivit mycket, pressa lite citron över fisken. Dutta ut moset runt fisken (tänk på att såsen ska få plats), häll såsen över fisken i mitten och strö riven ost (gärna frusen) över såsen. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 min. eller något längre, till fin färg.

Möts av doften av gratinerad ost följt av italienska kryddor när du öppnar ugnsluckan ;). Mycket trevligt!


   ♥   Servera med en sallad (går bra med enbart sköljd strimlad isbergssallad, eller rivna morötter, eller kokta ärter, eller vad du tycker är gott).

        Vitt torrt vin passar bra till, inte alltför friskt. Vi hade ett kaliforniskt vitt vin utan närmare specifiserade druvor från Gravel Bed/Ironstone Vineyards, (en tillfällig nyhet kallad just Gravel Bed). Tror sydafrikanska Drostdy-Hof Chardonnay kan passa till; Leva (vit box) är relativt likvärdigt det vin pappa och jag drack (jag är dock inte så förtjust i just det vinet).

[tar och lägger fler recept i egna inlägg.......blir ryyyyysligt långt annars]


Öronbedövande

Hej där!
Vill bara förklara varför jag är så trött. Vaknade jättepigg idag, och har väl nu framåt midnatt återfått ganska mycket ork, men tror inte jag varit tröttare än jag var de sista timmarna på jobbet idag, inte ens under första veckan av ombyggnaden - när jag jobbade från kl 7.00 till 18.30 med ca en halvtimmes rast.

De har sågat i stengolv i stort konstant mellan halv tio och ett igår, och fortsatte med att hacka upp golvet för avlopp o likn. idag. Man blir så trött av ett ihållande oväsen! trots öronproppar - de är i o f s oxå jobbiga i längden, särskilt när man tar de i och ur öronen hela tiden (det kittlas och blir irriterat), man måste ju höra vad kunderna säger!
Dilemma, dilemma - hoppas de inte har så mycket kvar tills imorgon.
Det är bättre när de bygger väggar och bara skruvar lite :)

   ♥ kram

Det blåste(s) i lördags

Hade polisen på besök utanför jobbet i lördags. Mycket trevligt faktiskt. Det är bra att de kollar att folk inte kör bil påverkade. Tror någon blev av med körkortet...   (lite skadeglad*)

   ♥

Abstrakta trädgrenar från förr

Hittade några foton jag tog för några år sedan, då min digitalkamera var ny. Tyckte trädens kronor var så vackra och tog några bilder upp mot himlen i augusti när det var mörkt om natten (innan jag skulle till Finland och studera en stund).
Satte precis ihop dem till enligt mig ganska mysiga bilder.
Får testa dem som bakgrunder när de känns rätt.





   ♥   (om det är svårt att få upp de förstorade bilderna, bara vänta en stund och försök igen)

Ett ljus på väggen i mörkret

Satte upp min nya ljuslampett igår. Hittade den på Kupan för 15 kr. Mysig och nästan lite fransk lilja över den.


   ♥

Nattarbete

Extraknäckte ett par nätter nu i veckan på mitt andra jobb. För att ha något att göra och hjälpa mig att hålla mig vaken hela natten tog jag med mig korsetten och diverse attiraljer för att kunna färdigställa alla hål till snörningen, 44 hål totalt. Sydde de sista hemma i fredags kväll, orkade inte igenom alla under natt-timmarna; Fick så rysligt ont i fingrarna av att göra hålen tillräckligt stora med en nål (hade tappat bort min syl - hittade den igår) och en gammal stiftblyertspenna, och att fästa tråden genom det redan sydda var tajt det oxå.

Roade mig med att titta på tv och så småningom även på min favorit "Stolthet och fördom" som jag hade med mig. Studerade kläderna och hittade bl a olika utförande på spencers ("korta jackor") som jag vill göra. Här är en bild från nattens mödor ;)



   ♥   väldigt bra med handarbete för att hålla sig hyfsat pigg, även (eller kanske särskilt) om det gör lite ont

Bilen kör...

Fick bråttom att besiktiga bilen i helgen, så en tid blev beställd till Tingsryd tills igår. Pappa körde dit på sin förmiddagsrast och vad hände? Inte nog med att kortet strulade, det blev totalt körförbud på bileländet med stort kryss i framrutan!

Stackars pappa fick ringa efter en vän och de lagade vad det nu var som gått sönder när besiktningsmannen hamrat (jag är såå tacksam för att det inte hände när någon körde bilen), bilen ombesiktigades och pappa kunde äntligen köra tillbaka till sitt jobb. Så nu är min lilla pingvin (PNG i reg.nr) på fötterna/hjulen igen, även om den ska ombesiktigas för några småsaker en gång till.

   ♥   Så det kan gå... Nu kan jag i a f köra till jobbet och slippa jaga bussar ;)


Våren på g?

Vi provade den nya Xide jasmine peach på jobbet förra veckan. En ganska skumbananig men relativt frisk och god "cider" (=blanddryck). Passar perfekt en dag med solen i ögonen och lite värme i luften...

Det var faktiskt en sådan dag någon gång den veckan, men inte den dagen vi provade den förstås

   ♥   kram


RSS 2.0