Mononatriumglutamat vs Bullar av stål (danskt bakprogram)

* Skulle kanske förklara min asterix i förra inlägget.

Har nästan avslutat (läser om alla E-nr just nu) "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson tryckt 2008, som handlar om vad det egentligen är i den mat vi köper. Det finns många tillsatser, bl a umami/mononatriumglutamat/E 621 som är en av tre mycket vanliga smakförstärkare och som borde vara en onödig tillsats om bra råvaror och produktion använts.

Bröd är en annan produkt med mycket tillsatser (konserverings-, förtjocknings-, emulgerings-, surhetsreglerande medel, stärkelse och maltodextrin mm) och i regel "ingen" jästid (smak utvecklas i jäsprocessen) och man får leta länge för att hitta ett anständigt bröd med kort innehållsförteckning. Mjölbehandlingsmedel/askorbinsyra försvinner under gräddningen men gör att brödet ser större ut än det annars skulle gjort. Bake-off/butiksbakat bröd kan var ett år gammalt innan det gräddas, hur gott det än må dofta när gräddningen är klar. Där finns extra många tillsatser.
Kort produktionstid och lång hylltid är det generella mottot i matindustrin. Även vanligt mjöl från t ex Kungsörnen innehåller oftast mjölbehandlingsmedel, vitamin B1, B2, B6 och niacin(B3). Kungsörnens fullkornsmjöl och Saltå Kvarns stenmalda mjöl är fria från tillsatser, de behövs inte då en stor del av eller hela vetekornet ingår.

Boken tar upp både historik runt mat och hur den görs, och vad man bör tänka på om man vill slippa tillsatser. Det kostar kanske (ja) lite mer, men det kan det kanske vara värt.
Numer försöker jag baka eget bröd och köpa närodlat och ekologiska produkter när jag har möjlighet, och jösses vad jag läser innehållsförteckningar och slänger tillbaka många produkter på hyllan igen!

* * * * *

Brödet i förra inlägget är mycket praktiskt och kan väl sägas varmjäsa i ugnen när det gräddas under flera timmars tid. Annars finns det många tips och mycket kunskap i Camilla Plums danska bakprogram Bullar av stål som sänts på SVT i ett par omgångar senaste året. Tyvärr har de inte rättigheter att visa programmen på webben.

Men här är en länk till den danska televisionens hemsida där man kan se alla sex avsnitten. Del 2 ligger visserligen före del 1, scrolla ner i menyn till höger "Se udsendelser". Man får koncentrera sig lite förstås! på danska utan textning:

http://www.dr.dk/DR2/camillaplum/boller+af+staal/index.htm


 
(...kände mig nästan som henne när jag bakade... haha)

Här står lite om de olika avsnitten:
Udsendelse 1 - Æltning
Udsendelse 2 - Hvedesorter
Udsendelse 3 - Hævemetoder
Udsendelse 4 - Brød i mad
Udsendelse 5 - Rugbrød
Udsendelse 6 - Festbrød


Här kan du hitta recepten på svenska!:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=105925


   ♥   Lycka till om du väljer att baka eget bröd :)


Kakao, grovt rågmjöl och rågsikt

Bakade trots allt lite nu under våren(? om det nu kan kallas för vår, iskallt är vad det är...), och tänkte dela med mig av lite recept, både på ett par favoritkakor sedan barnsben, rediga bonnakringlor och ett bröd som är lättbakat.

STRÖSSELKAKOR eller Kärleksmums (står som Skurna chokladkakor i mammas handskrivna häfte)
men vi kallade de alltid strösselkakor eftersom vi hade blandströssel (olika färger) på. Nu senast hade jag kokos i inte alltför stor mängd och lite kahlua-blandat kaffe i glasyren då kaffet var frystorkat och ej särskilt gott.

Rör ihop
2 ägg
2 kkp socker (kaffekoppar, en kkp är ung. 1,5 dl)
1 kkp mjölk
3 kkp mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vanilj
1 msk cacao
och tillsätt till sist
150 g smält margarin [eller smör om man vill slippa tillsatser ;)*]

Häll denna smet i en långpanna [eller en något mindre form] och grädda den i 200-250° [ca 12-13 minuter]. Tag ut den och lägg den på ett smörpapper [eller låt vara kvar i pannan].

Rör ihop
2 hg florsocker (~3,35 dl!)
4 msk smält smör (~50 g)
5 msk kallt kaffe [eller en blandning med kaffelikör]
1 msk cacao
2 tsk vaniljsocker [gör gärna själv för att slippa tillsatta smakämnen* - lägg urskrapad vaniljstång i socker]

Denna smet smörjes på kakan medan kakan är het [eller i a f innan den svalnat].

Kokos eller strössel
strös över kakan. Skäres när den kallnat. Går mkt bra att frysa :).


RULLTÅRTA MED CHOKLADSMÖRKRÄM (står som Evas bruna rulltårta på mammas kopia)
Den rulltårta som oftast gjordes. Annars var det fyllning av äppelmos eller röd sylt. Och så får man en äggvita över att göra maräng av (blir ganska många faktiskt).

Chokladkräm
50 gr smör
1 1/2 dl florsocker
2 msk cacao
1 äggula

Rulltårta
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

250° 5-6 min

Receptet är kort ;). Här hur man gör om man har svårt att tyda det.

Vispa ägg och socker pösigt till smeten. Blanda mjöl och bakpulver och sikta/rör i till en jämn smet. Häll upp i bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen. Håll koll!

Sockra bakplåtspapper att stjälpa upp kakan på.
Rör ihop smöret med övriga ingredienser till krämen (helst innan kakan i ugnen är klar).

Stjälp upp kakan och dra försiktigt av papperet. Ta hjälp av kallt vatten och en bakpensel. Låt papperet ligga löst på kakan tills den svalnat något. Klicka sedan ut krämen och bred försiktigt ut den jämnt över kakan. Rulla ihop och linda in i papperet och handduk. Låt svalna och lägg i kylen. Går ypperligt att frysa (och kan vara minst lika god att äta i halvfryst format).


KRINGLOR
Jag fick ut ca 32 stycken och gräddade i 200-250° ca 10 minuter. Vet egentligen inte om smöret ska smältas eller vara rumsvarmt. Jag smälte det och lät det svalna (100 g).

3 dl grädde
1 hg margarin [eller smör]
1/2-1 kkp socker (0,7-1½ dl; jag använde ung. 1,25 dl)
1 msk hjorthornsalt
1 ägg
1 kkp grovt rågmjöl (1,5 dl)
vetemjöl [ganska mycket]

Blanda, baka ut, lägg på plåt, grädda. Ät och njut! Gärna med smör och ost :P


KÄTTYS BRÖD med farmorskänsla (vi fick det på ett knytkalas med kyrkokören nyligen)
Smidigt att baka, behöver bara jäsa en halvtimma, och när det väl fått färg i ugnen kan man glömma bort det och gå hemifrån om man vill.

Grundrecept
50 g jäst
7 dl vatten
salt och sirap (uppskattningsvis ca 1 msk och ½-1 dl)
rågsikt till en formbar men inte alltför hård deg

Värm vattnet till fingervarmt. Rör ut jästen i lite av vattnet, slå på resten tillsammans med kryddor samt mjölet lite i taget. Arbeta antingen i en assistent eller för hand (slå degen ca 10 minuter så den blir ordentligt arbetad). Baka ut till förslagsvis två runda höga bröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 30 minuter under handduk.
Sätt in i 250° ugn, nedre delen, i ca 10 minuter eller något längre (max 15) till gyllenbrun färg. Slå av värmen och låt stå kvar tills ugnen kallnat (t ex över natten). Sprödvärm ev. det bröd du ska äta så det känns riktigt nybakat.

Vill man använda torrjäst behöver bröden jäsa 60 minuter på plåten.

Byt gärna ut mjöl mot andra blandningar och frukt/nötter/frön/apelsinskal etc. och tillsätt brödkryddor om du vill ha det. Se bara till att ca hälften av de torra ingredienserna är vetemjöl så det kan jäsa.

   ♥  Smaklig "spis"

Ett halvår senare.... nästan

Hej alla!
Oj, vad länge sen jag skrev något här. Har spelat teater till den 24 april, en månad tidigare fyllde jag 30 (:S), och just nu håller jag på med Kulturamas dansshow och lär in några repliker och en sång att framföras helgen 22-23 maj på konserthuset.

Vännerna från Charley's Tant firade mig på vår "mitt i spelperioden-fest" (som vi hade istället för slutfest), fick tårta och allt :P


På jobbet ropade de på mig mitt i modulskiftet och överraskade mig med sång och present.
Och hemma firade jag bara med lite fika med de som dök upp :D, tack.
Om lite mer än en månad planerar jag att ha en fest till min ära. Plats inte bestämd än men inbjudan kommer.

Och sen har jag köpt ett vitt bomullstyg som jag kokat för att få det så mjukt som möjligt (tänkte mangla oxå, febe vill du hjälpa mig? vågar inte själv, det var så länge sen). Tyget ska användas till att äntligen färdigställa min "kortaste" regency-korsett som är relativt lik en nutida bh. Sedan kanske jag kan få mig till att sy en klänning också.

I juni ska jag sjunga på ett bröllop vilket jag inte gjort förut. Sånger inte klart än, har en på förslag och så får vi se vad de vill ha, och vem som är kantor den aktuella helgen, ordinarie är uppbokad på annat.

Jaa, vad har hänt mer? Eva har blivit chef på riktigt på jobbet :). Jag ska ringa djursjukhuset för nu är det till slut dags att avliva min katt (hur go hon än är ibland). Och så har jag fått ny taklampa och bordslampfot i sovrummet och köpt en liten svart lampa som hänger i fönstret i vardagsrummet. Kupan är jättebra ibland!

   ♥   kram

RSS 2.0