Mammas födelsedag

Igår var mammas födelsedag. Jag körde ut till min moster och plockade fläderblommor (till ett helt kompani visade det sig - visste inte hur mycket jag behövde) och tittade på harungar.

På vägen dit såg jag torpet vi hyrde när jag var liten. Vet inte om jag tyckte så mycket om det då - det var fullt av pissmyror och mygg också skulle jag tro, men idag tycker jag det är väldigt vackert. Det ligger nära en sjö (med många skräddare som vandrar omkring på vattnet - det minns jag tydligt).

Tog vägen över Växjö hem och shoppade lite, var inte i stan förrän tjugo i sex, men hann hitta rätt mycket ändå. Någon saft blev det inte förrän idag - jag sköljde dock en del av blommorna innan det var dags för sängen igår (eg. alldeles för mycket jmf med de 40 klasar som behövs till saften - men det var väldigt små klasar, och jag frös in några av dem, de osköljda ligger i sin påse på balkongen och försöker torka).

En liten humla har hittat till blommorna på balkongen och dyker ner i dem ;), så pollen finns där. Oj, nu börjar det åska...


Behövde lite mer socker och citronsyra till saften, så före frukost körde jag glatt ner till affären - och tro sjutton så inte fanns där någon citronsyra inte - det blev att köra till Lessebo (på min semester!). Där fanns åtminstone gott om citronsyra, så jag köpte på mig lite, och så köpte jag frukostfrallor på fiket där som variation och hälsade på i Strömbergshyttan - köpte frukostglass, bl.a. en kula fläder- och limesorbet som var helt underbar :P, så det var kanske värt att köra lite extra ;).

Nu står i a f saften under lock och drar, hur länge den ska göra det vet jag inte riktigt, men minst ett dygn om jag minns rätt - i många andra recept här på nätet drar den i mellan 3 till 5 dygn på svalt ställe; jag har dock inget svalt ställe så jag silar nog av saften imorgon.

Här är receptet om någon vill ha:
   Fläderblomsaft 5 l
   40 klasar fläderblommor [eller motsvarande småklasar ;)]
   3 liter vatten
   4 kg socker [absolut inte mer, gärna något mindre]
   4 citroner [i skivor]
   100 g citronsyra [3 påsar à 30 g samt en 3/4 msk ur fjärde påsen]

   * Skölj blommorna. Koka upp vattnet och blanda i sockret. Rör tills det löst sig. Lös upp citronsyran i litet av lagen. Slå lagen över blommorna. Tillsätt citronskivorna. [Det går bra att halvera om man inte har så stora grytor eller vill använda flera.]

(Hittade ett mousserande recept http://marianova.com/users/charlottamalhotra/blog/fladerblomsbubbel som inte låter så dumt, där man kan använda saften som grund om man inte har ork att göra allt från början.)

Träffade mitt kusinbarn som var så trött, trots att hon haft ordentlig sovmorgon, att hon somnade på golvet hos hunden för en stund.

Innan dess var vi var ute och gick och hittade hennes "ragdoll"-kattunge i deras nya hus. En riktigt skrikig och bitglad liten en, men söt ändå. Så nu har jag sett både huset och hur en ragdollz ser ut.

   ♥   Har inte vetat vad jag ska skriva här på bloggen sedan Eva Swärdell gick bort före midsommar. Jag kunde inte låta bli att tänka på mamma som gick bort för nio år sedan. Det har skrivits så mycket fint på mina vänners sidor om Eva, så jag nöjer mig med att skriva att jag saknar henne och minns hur härlig hon var. 

Idag... ;)

...har jag varit och röstat. Och haft andra föreställningen av Robin Hood. Ätit rester från Nationaldags-middagen igår när pappa var här.
 Provade förresten ett mycket gott öl för ett tag sedan, Karlovacko. Och köpte mig en Grenadine-mixer som jag var tvungen att prova med lite grapeläsk och aningens vaniljvodka. Gott. Och det var inte så dumt med lite grenadine i vattnet med frysta hallon.

Jag tycker Nationaldagen borde firas mer, i Hembygdsparken t ex med öppna stugor, och kanske fyrverkerier och gärna eldshow på kvällen. En bra kör som sjunger och annan underhållning :). Och gärna Arns Rike som långkörare på tv, och andra liknande program om Sveriges uppkomst och utveckling, både på tv och i radio - mycket historia :D och svensk musik, folkmusik, visor och fäbodtrallar (härligt). Och dans med livemusik icke att förglömma.

På tal om historia gjorde jag en Attisk honungskaka igår - jag har under en tid samlat medeltida och medeltidsinspirerade recept i min "Medeltida receptbok" med källor och kommentarer. Har dock långt kvar, men ska lägga upp ett utkast som fylls på efterhand här på bloggen har jag tänkt. Så nu har jag t o m börjat provbaka, även om detta var av ett antikt recept - har några recept även från andra tider än medeltid i samlingen.


   ♥   (nu får det nog räcka med bloggande för idag, men det har ju inte hänt så mycket här på ett tag)

Den långa promenaddagen

Dagen efter premiären tog jag mig en ganska lång promenad och halvsov sedan på soffan en stund. Sedan ringde Febe och frågade om jag ville med ut och gå, hon skulle hämta sin cykel på andra sidan samhället. Jag sade ja, men det var ingen hemma hos cykeln, så vi tog med oss kamerorna och gick en tur istället.

Det blev en del bra bilder denna varma soliga dag.
 
Väl hemma tog vi en drink, och strax därefter ringde mobilen för att säga att cykeln gick att hämta. Så Febe fick sig en andra promenad hon också ;), för köra henne kunde jag ju inte.

   ♥

Premiär och premiärfest

30 maj
Så, dags för premiär!
Föreställningen gick bra, det var fullsatt, och publiken var nöjd - de stod upp under hela applådtacket :).
Så här ser min dräkt ut i finalen.

Konstigt, vilket hår man får av vikta flätor ;)
  Tror jag vet hur jag ska göra en "virrhjärnefrisyr" när det är dags för 1600-tal.

På kvällen blev det fest, och det har aldrig varit så många på en premiärfest, tror det var fyra långa långbord (många betalande alltså). Här är lite bilder från vårt bord - vi fortsatte hem till en av oss efter den goda maten och tittade på gamla teaterborgenfilmer.
  Josse, Febe, Angelica, Frida, Angelica och jag

   ♥

Dansuppvisning

24 maj
Var hippie till "I've got life" ur Hair på söndagens dansföreställning med Kulturama Preparandum på Växjö Konserthus. Har dansat jazz där senaste året. Här är jag snart på väg hem.

 Inte världens bästa bild, men den enda jag har i hela outfiten.

   ♥

Korsetten provad

23 maj
Blev rastlös efter att ha varit på uruselt humör i åtminstone en dag om inte fler, och tog fram korsetten som stadgades klart, träddes och provades. Den är inte helt perfekt - för mycket 1700-tal i siluetten, och inte vidare skön heller... suck suck, jag får nog göra en lång variant av regency-korsett i a f. För att få en mer "turturduvssiluett"  med den befintliga korsetten blir en underklänning i ganska stadigt tyg som når ett par centimeter över kanten i urringningen och trycker lite mot bysten bra, tror jag.


   ♥

RSS 2.0